top of page
Zoeken

Oprechte campagne?

Het is jammer dat dierenrecht organisaties hun campagnes soms zo negatief brengen, en deze met zoveel sensatie de media inwerpen in de hoop zo zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken. De Nederlandse campagne die alle kortsnuitige honden wil bannen, getuigt niet bepaald van liefde voor dieren, eerder van het tegendeel. Nu lijkt het bijna alsof het helemaal niet om de gezondheid van deze honden gaat, maar om iets heel anders.. En dan rijst bij ons al gauw de vraag: welk hondenras is straks aan de beurt om zo aan het kruis genageld te worden?Het idee achter de campagne zal zijn om deze honden in zo'n kwaad daglicht te zetten dat niemand ze meer leuk vindt, zodat niemand ze meer koopt, en dat ze op deze manier vanzelf uit het straatbeeld zullen verdwijnen. Maar dat blijft lastig want mensen die heel hun leven al kortsnuitige honden hebben, zullen ervoor blijven vallen, en dat is niet alleen vanwege het uiterlijk, maar op de eerste plaats vanwege het karakter van deze bijzondere rassen.Het label wat in de campagne op foto's aan de oren van sommige van deze honden hangt, waarop staat: "Altijd benauwd" en "platte neus, zieke keus" is misleidend en onjuist. Zoals ook in de vorige blogs te lezen was: niet alle kortsnuitige hondenrassen zijn namelijk "altijd benauwd". Zoals aangetoond door het research team van Cambridge University, hier te lezen in eerdere blogs, kunnen de neuzen om goed te kunnen ademen best plat zijn, als de neusgaten maar open staan, en.. als het hondje maar niet te dik is.


Niet alle kortsnuitige honden zijn altijd benauwd, maar er zijn genoeg honden die wél vaak benauwd zijn en dat wil uiteindelijk niemand. Wat kunnen we daar aan doen?

I.p.v. deze negatieve campagne die doet alsof geen enkele kortsnuitige hond nog normaal kan ademen, zal er een groter effect te halen zijn bij meer (positieve) voorlichting, bijvoorbeeld over wat overgewicht doet met de verschillende hondenrassen, en waarom je je hond niet bij een broodfokker moet kopen. Er zal tevens een plan gemaakt moeten worden om het fokken van benauwde hondjes zoveel mogelijk te voorkomen door vooral niet met die hondjes te fokken die slecht scoren met de BOAS test.


Overigens lijkt het ons ook zeker niet de bedoeling dat mensen enkel en alleen een Franse Bulldog of Mopshond kopen, omdat "ze zo schattig zijn". Of ouders die zwichten voor het gezeur van hun kind en dan maar snel naar de dichtstbijzijnde broodfokker hollen om daar een niet al te duur hondje aan te schaffen. Want dat gebeurt veel te vaak. En die hondjes hebben zeker veel meer last van de ademhaling, en nog allerlei andere gezondheidsproblemen erbij.

Dus wij begrijpen best de achterliggende gedachte van de campagne om deze hondjes niet al te populair te willen maken. Maar bannen?


Het totaal willen elimineren van een ras is op zijn zachts gezegd vreemd, en de felheid waar de dierenactivisten mee te werk gaan is verontrustend. Je verwacht dit eigenlijk niet van dierenorganisaties die tegelijkertijd over willen komen als dier-liefhebbend. Want uiteindelijk willen we toch hetzelfde? We willen toch allemaal dat onze honden gezond zijn en niet benauwd zijn? Kunnen we niet samen een campagne verzinnen die echt het beste voor heeft met de gezondheid van de (brachycefale) rassen?


Want, als de kortsnuitige rassen geband worden, dan hebben we toch nog heel veel meer andere rassen met de meest mogelijke gezondheidsproblemen? Waarbij ook de ergste gevallen bij de broodfok vandaan komen?

Wij vragen ons af, hoe komt het toch dat daar steeds maar geen einde aan gemaakt kan worden, ondanks alle verschrikkelijke toestanden die daar bestaan?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Als hondenliefhebber wil je natuurlijk op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de gezondheid en het welzijn van je trouwe viervoeter. Daarom is het zeker de moeite waard om je in te schrijven voor de nieuwsbrief van Stichting Welzijn voor de Hond. Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwste onderzoeken. Mis niets en schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief onderaan deze pagina!

Comments


Commenting has been turned off.
Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle updates en nieuws.

Thanks for submitting!

bottom of page