top of page
Zoeken

Brachycefale rassen

Bijgewerkt op: 3 apr. 2023

De laatste tijd lijken veel hondenrassen alleen nog maar negatief in het nieuws te komen. Veel nieuwsartikelen schrijven over de slechte gezondheid van allerlei rassen. Om wat voorbeelden te noemen, als je deze artikelen mag geloven, hebben alle Labrador Retrievers ernstige gewrichtsproblemen en allergieën, lijden alle Duitse Herders aan heupdysplasie en een slechte rug, kampen alle Teckels met vervelende hernia’s, en kunnen honden met kortere snuiten niet ademen.

Wij zullen op deze website met name op deze laatste groep ingaan, de brachycefale honden.
Vaak denken we dan aan de Engelse en Franse bulldog, de Mopshond, en de Pekinees, maar onder de brachycefale rassen vallen ook de Boston terrier, Chihuahua, Shih Tzu, Lhasa Apso, Cavalier King Charles Spaniel, Griffon Belge en de Petit Brabancon, Yorkshire terrier, Boxer, Bordeaux dog, Staffordshire Bull terrier, Mastiff, Mastino Napolitano, en alle kruisingen hiervan.

Er is de laatste maanden flink campagne gevoerd door oa Stichting Dier&Recht waarin zij het beeld schetsen dat geen enkele “kortsnuit” kan ademen. Hier willen wij tegenwicht aan geven, want dat beeld is pertinent onjuist. Door deze manier van sensatie-campagne voeren, geven ze niet alleen een verkeerd beeld weer, maar hebben ze ook voor een ware heksenjacht gezorgd aangezien mensen die zonder verder na te denken aannemen wat ze aan reclame/campagne/praatprogramma’s zien, hierdoor de eigenaars van willekeurige kortsnuit rassen als dierenbeulen gaan betitelen.


Het gaat zelfs soms zover, dat als je met je gezonde, heel goed ademende, Franse bulldog, Shih Tzu, of Mopshond aan het wandelen bent, door mensen met woorden wordt aangevallen, je je moet verantwoorden waarom je ooit voor dat soort ras gevallen bent, en je je moet verdedigen dat je heus geen dierenbeul bent.

Dit zegt echter niets over het slechte ademen van deze rassen, dit zegt alles over het, met een goed gevulde kas, goed campagne kunnen voeren, om zo het merendeel van de onwetende medemens te kunnen overtuigen. En nu is het onderwerp het slechte ademen van de brachycefale rassen, maar een volgende keer zal het over de Duitse herders en hun pijnlijke heupen en ruggen gaan, ook begeleid met de juiste zielige foto’s en teksten.

Wij vinden het tijd om op zijn minst een licht tegengeluid te kunnen geven aan deze hetze tegen de brachycefale hondenrassen.


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Als hondenliefhebber wil je natuurlijk op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de gezondheid en het welzijn van je trouwe viervoeter. Daarom is het zeker de moeite waard om je in te schrijven voor de nieuwsbrief van Stichting Welzijn voor de Hond. Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwste onderzoeken. Mis niets en schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief onderaan deze pagina!

Comments


Commenting has been turned off.
Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle updates en nieuws.

Thanks for submitting!

bottom of page