top of page
Zoeken

Verschillende rassen, verschillende kwalen...

Het is algemeen bekend dat elk hondenras zijn eigen gezondheidsproblemen heeft. Er zijn niet veel rassen die helemaal nergens last van hebben.




Belangrijk is om je hond bij een goede fokker te kopen, daarmee verminder je al een groot risico op gezondheidsproblemen, en dat geldt dan ook voor alle rassen. Het beste zou zijn als fokkers alleen met honden zouden fokken die helemaal gezond zijn. Maar dat voorkomt niet helemaal dat er ongezonde rashonden rondlopen, want wat als de nieuwe baasjes het niet zo nauw nemen met wat voor soort voeding ze kiezen, ze teveel snacks geven en zo de honden te dik laten worden? De kwalen die daardoor ontstaan zijn behoorlijk ernstig. En elk ras heeft dan zijn eigen problematiek.


De brachycephale rassen kunnen dan kortademig worden, maar rassen die gevoelig zijn voor heupdysplasie, zoals de Duitse Herdershond, de Golden Retriever, en bijvoorbeeld de Labrador, krijgen als ze te dik worden serieuze rug- en gewrichtsproblemen. Maar ook bij kleinere rassen zoals de Teckel en Corgi, waarbij hun relatief lange rug in combinatie met de korte pootjes, voor hele vervelende gezondheidskwalen kan zorgen als het gewicht niet goed in de gaten wordt gehouden.



Op de website van de Stichting Dier&Recht word je doorverwezen naar de Rashondenwijzer. Daarop staan netjes alle gezondheidsproblemen bij alle rassen genoemd. Zoals verwacht vallen volgens de Rashondenwijzer de Brachycephale rassen in de "zeer hoog risico" categorie, maar ze zijn niet de enigen. Op de eerste foto zie je een greep van de rassen die in diezelfde categorie van "zeer hoog risico" vallen. Als je zo door de Rashondenwijzer bladert, zou je denken dat er geen enkel ras nog echt gezond is, en alsof dierenrecht organisaties tegen alle rashonden zijn.






En op de tweede foto zie je een aantal hondenrassen die je waarschijnlijk al miste bij de eerste foto. Maar zij vallen in de categorie "hoog risico", wat ook niet al te best is volgens de Rashondenwijzer, zo te zien aan alle uitroeptekens.


Bij ons rijzen er enkel wat vraagtekens: Zouden de liefhebbers van al deze rassen weten wat ze boven het hoofd hangt? Hebben ze toen de negatieve campagne over de brachycephale rassen in volle gang was, gedacht "gelukkig is mijn hond wel gezond"? Of dachten ze misschien zelfs wel "die kortsnuiten kunnen niet ademen, huppakee weg ermee"?


Geloofden zij wat er beweerd wordt, dat geen enkele "kortsnuit" kan ademen, en dat dat ligt aan de korte snuit? Zullen ze het dan straks ook eens zijn als er een campagne komt, over hun eigen ras, waar dan beweerd word dat er geen enkele gezonde Labrador, Corgi of Teckel is..?


Bij alle rassen zijn er gezonde en ongezonde honden. Natuurlijk moeten we opletten dat ze niet ongezonder worden, en moeten we er alles aan doen om ze gezond te houden. Er moet een goed fokbeleid komen en we moeten zorgen dat onze honden niet te dik worden. Ook moeten we zorgen dat mensen niet zomaar snel een hondje kopen omdat "hij er zo schattig uitziet", en dan goedkoop uit willen zijn en naar de dichtstbijzijnde broodfokker hollen ipv naar een goede fokker te gaan. Alleen al omdat we zo zelf de ellende bij broodfokkers in stand houden: broodfokkers bestaan, omdat er blijkbaar nog steeds mensen daar hondjes kopen. Daar zijn allerlei goede campagnes over te verzinnen. Maar om nou een voor een alle rassen aan te gaan vallen en sommige (ook heel oude) rassen gewoonweg te willen elimineren, lijkt ons niet de bedoeling, en is ook best wel vreemd als je je bedenkt dat dierenrecht organisaties toch liefde voor de dieren zouden moeten voelen.


Het is jammer dat dierenrecht organisaties soms een beetje te machtig kunnen worden, en dmv dure campagnes toch veel mensen kunnen overtuigen dat sommige rassen niet meer zouden mogen bestaan. Het klinkt ook soms best geloofwaardig, totdat het dan ineens over je eigen geliefde ras gaat, en je daar heel veel gezonde honden van kent. Dan is het toch een ander verhaal..



Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Als hondenliefhebber wil je natuurlijk op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de gezondheid en het welzijn van je trouwe viervoeter. Daarom is het zeker de moeite waard om je in te schrijven voor de nieuwsbrief van Stichting Welzijn voor de Hond. Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwste onderzoeken. Mis niets en schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief onderaan deze pagina!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle updates en nieuws.

Thanks for submitting!

bottom of page