In Nederland leven bijna 2 miljoen honden en ruim 3 miljoen katten. Naar schatting is maar liefst 45% van deze huisdieren te dik, en de laatste jaren lijkt dit percentage toe te nemen. Overgewicht is niet alleen een welvaartsziekte bij volwassenen en kinderen, maar ook bij onze huisdieren. En net als bij mensen levert dit bij dieren gezondheidsrisico's op.
Elk hondenras zal zijn eigen gezondheidsproblemen krijgen; Bij overgewicht zal bijvoorbeeld de Herdershond sneller pijn aan de gewrichten krijgen, de Teckel kans op een rughernia, en kortsnuitige honden eerder kans op ademhalingsmoeilijkheden.
Jane Ladlow heeft daar voor wat betreft de brachycefale rassen veel onderzoek naar gedaan, in onderstaande video geeft ze als voorbeeld een mopshond:
Dat overgewicht voor alle hondenrassen een groot probleem is, blijkt uit de speciale "obesitasklinieken" voor dieren, waarvan er in Nederland en Belgie ook al enkele zijn. In deze klinieken behandelen de dierenartsen niet alleen te zware dieren, maar worden bovenal de baasjes geholpen om (ernstig) overgewicht bij hun huisdier te voorkomen. Want uiteindelijk openen weinig honden zelf de koelkast, en is het baasje er voor hem om hem meer of minder eten te geven.
Tegenwoordig zien we onze dieren (terecht) als leden van het gezin, en hebben we er een diepere emotionele band mee dan vroeger. Daarom menen we ook dat onze honden zielig zijn als ze niet ook een hapje van onze tussendoortjes krijgen, of een van de lekker uitziende snacks uit de dierenwinkel. Maar overgewicht bij honden zorgt, net als bij mensen, voor allerlei verschillende ziektes en problemen. De kans op de volgende aandoeningen neemt aanzienlijk toe:
- De kans op suikerziekte
- De kans op gewrichtsproblemen
- De kans op leveraandoeningen
- De kans op hart- en ademhalingsproblemen
- De kans op huidklachten
- De kans op tumoren
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Als hondenliefhebber wil je natuurlijk op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de gezondheid en het welzijn van je trouwe viervoeter. Daarom is het zeker de moeite waard om je in te schrijven voor de nieuwsbrief van Stichting Welzijn voor de Hond. Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwste onderzoeken. Mis niets en schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief onderaan deze pagina!